O altfel de interpretare a proiectului Roșia Montană

Haideți să interpretăm altfel subiectul Roșia Montană, să scoatem din proiectul Roșia Montană extragerea aurului.

Să presupunem că o firmă din altă țară, vrea să facă la noi în țară un depozit de cianuri. Fiindcă este vorba de o cantitate foarte mare, nu va fi un depozit, ci un baraj mare, care se intinde pe 8 km, care tine în el o cantitatea enormă de cianuri. Dacă nu știați, cianura este o otravă puternică (detalii aici).

Firma spune că de fapt vine in ajutorul nostru si ne dă locuri de muncă, adica va pune românii să construiască acel baraj. Pe langă acest lucru, fiindcă i-am lasat să își pună acolo pentru totdeauna un deșeu care nu se poate neutraliza în totalitate (neutralizarea înseamnă folosirea altor metale grele care și ele sunt nocive pentru mediu), ne mai dau o suma de bani.

Pe câți bani ai fi dispus să îți otrăvești țara? Trecutul din Turcia, unde s-a rupt 2 din cele 3 diguri ale unui astfel de baraj s-au rupt (detalii aici) si trecutul din Peru, unde a fost contaminata pânza freatică îmbolnăvind și omorand oameni și animale (detalii aici) și vazând ce s-a întâmplat in Amazon, încă nu se știe un bilanț (detalii aici), ne face să fim sceptici că noi vom scăpa fără repercursiuni.

Și dacă nu e destul, pentru acest lucru, vor dărâma patru munți și cea mai veche localitate atestată din România.  Aici sunt și fostele galerii romane formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, care au o valoare arheologică imensă. Din acest motiv punctul Academiei despre acest subiect este: “Distrugerea – chiar numai parţială – a vechilor galerii romane este total inacceptabilă într-o ţară care îşi respectă trecutul istoric şi originile”. De fapt, Academia Române este împotriva proiectului, detalii aici.

Iar cireașa de pe tort, consider eu că este faptul că actuala clasă politică, este atât de coruptă încât acei bani nu vor ajunge acolo unde are nevoie poporul, ci tot în buzunarul politicienilor corupți.

Se merită să lăsăm asemenea moștenire copiilor noștri?

Comentarii

comentarii